Exposició de Festa Major 2005

posted in: inici | 0

Durant la darrera Festa Major, l’Associació del Patrimoni Artístic i Cultural de Torà (APACT) ha organitzat en el convent de Sant Antoni de Pàdua una exposició dedicada a la Confraria del Roser de Torà.

S’hi han exposat els documents més antics de la Confraria, fundada el 1562, conservats a l’Arxiu Parroquial de Torà, així com fotografies de les enramades i de la dansa des de l’any 1922 fins a l’actualitat.

Aquesta activitat s’ha pogut realitzar gràcies a la col·laboració dels veïns del poble que han cedit temporalment les seves fotografies.

Recollida de signatures

L’APACT ha aprofitat aquesta exposició per recollir firmes reclamant la devolució dels sis relleus policromats de l’antic retaule barroc del Roser que actualment estan exposats al Museu Comarcal de Manresa.

L’any 1937 aquests relleus, juntament amb altres objectes d’un important valor patrimonial, van ser portats a Manresa per ordre de la Generalitat, suposadament per evitar la seva destrucció. Amb motiu de la reforma de l’església parroquial de Torà, l’APACT ha engegat una campanya per reclamar-ne la devolució.

Concurs de fotografia

També al convent s’han exposat totes les fotografies que s’han presentat al concurs organitzat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torà. El guanyador ha estat Jaume Grau, amb una fotografia de la portalada del monestir de Cellers. El regidor de la CUP, Josep Anton Vilalta, ha rebut el segon premi amb una imatge de la torre de Vallferosa, mentre que el tercer premi ha estat per a Josep Gatnau amb un primer terme de la pica de pedra de la font de Torà. Precisament aquest fotògraf toranès ha exposat a la biblioteca municipal una col·lecció de fotografies amb el títol “deconstrucció de Torà”.