L’APACT és una associació sense ànim de lucre, l’objectiu bàsic de la qual és fomentar la cultura, vetllant pel patrimoni històric, arquitectònic i artístic i donar a conèixer els valors patrimonials de la nostra terra, a través d’accions com ara caminades populars, publicacions periòdiques, com Llobregós Informatiu, i altres.
L’APACT està format per persones voluntàries que, de manera desinteressada, dediquen una part del seu temps i dels seus coneixements a fomentar la cultura i el patrimoni artístic i històric del nostre poble.
L’APACT està constituïda com a associació cultural sense ànim de lucre i està inscrita en el Registre de la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, amb el número 477/L.

La missió de l’APACT és vetllar per la conservació, integritat i divulgació del béns que integren el patrimoni cultural de Torà en el sentit més ampli, és a dir, béns immaterials integrants de la cultura popular i tradicional, i béns mobles o immobles relacionats amb la història i la cultura del municipi.

Els membres de l’APACT compartim i imprimim en el nostre quefer diari els principis següents:
– Transparència. La transparència és un requisit indispensable quan es treballa des del voluntariat. També és fonamental per a augmentar la fluïdesa de comunicació entre els diferents membres.
– Obertura. Som un equip obert a tothom que vulgui col·laborar, ja sigui a títol individual, institucional o des del món empresarial, respectant sempre els nostres valors i les normes de convivència fonamentals.
– Meritocràcia. Som una comunitat on la gent es valora per la seva feina i esforç envers la nostra missió.
– Independència. Som independents d’empreses, governs i institucions i podem actuar, doncs, de manera coherent amb els nostres valors.
– Excel·lència. Posem el major èmfasi possible en la qualitat i correcció de tot allò que desenvolupem en el nostre dia a dia, en tot allò que fem.

La idea de crear una associació com la nostra va néixer l’any 1982. El que va ser durant molts anys president de l’Associació, Jaume Coberó i Coberó, juntament amb una colla de persones interessades en el patrimoni cultural de Torà, va crear l’APACT amb l’objectiu de vetllar pels valors patrimonials, culturals, històrics i artístics del municipi de Torà.

Actualment, l’APACT està treballant en les àrees següents:
– Organitzar l’inventari del patrimoni de Torà, amb especial incidència en el seu estat de conservació.
– Organitzar les caminades culturals pel territori del municipi i dels municipis veïns, per tal de donar a conèixer el patrimoni de la zona.
– Organitzar la tradicional cursa per la Festa Major de Torà, anomenada “Cós de Sant Gil”, com una reivindicació històrica dels costums més antics de la Vila.
– Editar la revista “LLOBREGÓS INFORMATIU”, una publicació bimestral sense ànim de lucre i amb un tiratge de 700 exemplars, adreçada als veïns de la vall del riu Llobregós amb la finalitat d’omplir un buit informatiu i potenciar la relació entre els municipis de la conca del Llobregós.

L’APACT depèn de l’Ajuntament o d’algun organisme oficial?

No, en absolut. l’APACT és una associació independent que no està vinculada a cap grup polític ni a cap govern.

L’APACT és una empresa?

No, l’APACT és una organització sense ànim de lucre. En aquest sentit, la nostra forma legal és la d’associació.

Els membres de l’APACT fan la seva feina de forma altruista. L’associació rep dels socis i usuaris de les seves activitats uns diners, els quals, juntament amb els beneficis de rifes i tómboles, serveixen per cobrir les despeses. La revista Llobregós Informatiu es financia, a part del treball voluntari dels col·laboradors, amb la inserció de publicitat, la venda de revistes i subvencions oficials de la Generalitat i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

A l’APACT estem oberts a tothom; si us sembla interessant el nostre projecte i creieu que podeu ajudar-nos, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

A l’ASSOCIACIÓ som actualment seixanta socis

 

President: Xavier  Sunyer Blanc

Vicepresidenta: Maria Bagà Santamaria

Secretària: Teresa Monfort

Tresorera: Encarna Sala Argerich

Vocals: Jordi Marsal i Joan Irla

Malgrat que hi ha una col·laboració molt transversal en tots els projectes, hi ha les següents responsabilitats generals assignades.

– Caminada i Cós de Sant Gil: Xavi Moreno, Montse Mases

– GR-170: Mercè Garganté, Xavi Sunyer, Toni Padullés

– Gal Gegó: Ramon Torné, Pep Soler, Marius Codina, Carles Muzas, Rosa Bagà

– Museu del Pa: Encarna Sala, Ramon Torné

– Revista Llobregós Informatiu: Fermí Manteca

– Actuacions en entorn natural i patrimoni: Joan Irla

– Pàgina web: Xavier Mas

– Facebook: Montse Torné