L’APACT és una associació sense ànim de lucre, l’objectiu bàsic de la qual és fomentar la cultura, vetllant pel patrimoni històric, arquitectònic i artístic i donar a conèixer els valors patrimonials de la nostra terra, a través d’accions com ara caminades populars, publicacions periòdiques, com Llobregós Informatiu, i altres.
Està format per persones voluntàries que, de manera desinteressada hi dediquen una part del seu temps. 
Està constituïda com a associació cultural sense ànim de lucre i està inscrita en el Registre de la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, amb el número 477/L

La missió de l’APACT és vetllar per la conservació, integritat i divulgació del béns que integren el patrimoni cultural de Torà en el sentit més ampli, és a dir, béns immaterials integrants de la cultura popular i tradicional, i béns mobles o immobles relacionats amb la història i la cultura del municipi.

Coincidint amb la celebració dels 40 anys de l’entitat, el 2020 va ser guardonada amb el premi Sikarra, atorgat pel Fòrum Espitllera i la Fundació Cases i Llebot com a reconeixement a la seva trajectòria.

Els membres de l’APACT compartim i imprimim en el nostre quefer diari els principis següents:
– Transparència. La transparència és un requisit indispensable quan es treballa des del voluntariat. També és fonamental per a augmentar la fluïdesa de comunicació entre els diferents membres.
– Obertura. Som un equip obert a tothom que vulgui col·laborar, ja sigui a títol individual, institucional o des del món empresarial, respectant sempre els nostres valors i les normes de convivència fonamentals.
– Meritocràcia. Som una comunitat on la gent es valora per la seva feina i esforç envers la nostra missió.
– Independència. Som independents d’empreses, governs i institucions i podem actuar, doncs, de manera coherent amb els nostres valors.
– Excel·lència. Posem el major èmfasi possible en la qualitat i correcció de tot allò que desenvolupem en el nostre dia a dia, en tot allò que fem.

La idea de crear una associació com la nostra va néixer l’any 1979, quan Jaume Coberó i Coberó (president de l’APACT fins el 2004), juntament amb una colla de persones interessades en el patrimoni cultural de Torà, van gestionar l’adquisició per al municipi de l’antiga església del Convent de Sant Antoni de Pàdua i la seva transformació en local sociocultural.

Des de llavors l’associació ha continuat treballant amb l’objectiu de vetllar i promoure els valors patrimonials, culturals, històrics i artístics del municipi de Torà.

Des de 1983 gestiona l’Antic Forn de la Vila, propietat municipal, que va ser forn comunal des del segle XVII fins 1904. El 1977 el va recuperar i desenrunar un grup de joves i el 1983, ja constituïda l’APACT, s’acordà amb l’ajuntament la transformació en un petit museu del pa.

 

L’any 1991 l’Ajuntament acorda amb l’APACT la compra d’una casa del nucli antic, “Cal Gegó”, per destinar-la a centre de cultura-museu etnològic sota la gestió de l’APACT. Des de llavors, s’hi ha fet moltes reformes fins condicionar-la.  Acull exposicions permanents i temporals de caire etnològic i és la seu de l’associació.

Actualment, l’APACT està treballant en les àrees següents:

Caminada popular: Organitza des de 1981 la Caminada Popular de Torà, que es celebra el darrer diumenge del mes d’abril.  L’objectiu és donar a conèixer el patrimoni artístic i natural del municipi i dels pobles veïns tot fent exercici.

Sender GR-170 (Llobregós):  Ha dissenyat i fa el manteniment del sender GR-170, de 67 Km circulars i quatre variants. El sender transcorre per diferents pobles de la vall del Llobregós (Torà, Pinós, Biosca, Massoteres i Ivorra), i està homologat per la FEEC.

Sender Camí de l’aigua: L’any 2019 l’APACT va desbrossat i netejar un recorregut a peu circular de 16 km que voreja el riu Llanera, que en un futur serà senyalitzat.

Cós de Sant Gil; Aquesta cursa popular, documentada l’any 1644, s’havia deixat de fer el 1942. L’APACT la va recuperar l’any 1987, i des de llavors la ve organitzant cada any per la festa major.

Revista “Llobregós Informatiu”.  L’APACT edita aquesta revista des de l’any 2003, una publicació bimestral, sense ànim de lucre i amb un tiratge de 700 exemplars, adreçada als veïns de la vall del riu Llobregós amb la finalitat d’omplir un buit informatiu i potenciar la relació entre els municipis de la conca del Llobregós.

Edicions de llibres: -S’ha editat recentment el llibre La cuina del Llobregós, les cuineres i els cuiners i s’ha participat en l’edició d’altres llibres de història local com De carlinades per la Segarra Històrica i el Veïnat d’Ardèvol. El 1994 es va editar un àlbum de cromos sobre la història de Torà.

Espais etnològics:

Casa de Cultura “Cal Gegó”. Acull una exposició permanent d’eines usades en el cultiu tradicional del cereal i en el conreu del vi, així com eines d’una sabateria antiga de Torà. Regularment s’hi realitza exposicions etnològiques temporals i altres activitats culturals.

Museu del Pa: Situat en l’antic Forn Comunal de la Vila, documentat el segle XVII, l’APACT l’ha museïtzat i l’ha fet visitable.

Mantenir un arxiu amb informació històrica del municipi

Mantenir una web amb informació sobre el patrimonial cultural del municipi, els actes organitzats per l’associació  i altres informacions d’interès.

Actes culturals: Organitzar esporàdicament actes culturals al local sociocultural del Convent de Torà o als carrers de la vila. Concerts, conferències, cinema.

 

Col·laborar amb l’ajuntament i altres entitats en la difusió i manteniment del patrimoni de Torà, amb especial incidència en el seu estat de conservació.

Els membres de l’APACT fan la seva feina de forma altruista. Des de 2017, els socis fan una petita aportació anual (10 €). Actualment som uns 60 socis. 

Els assistents als actes culturals organitzats per l’associació acostumen a fer aportacions econòmiques voluntàries. Sovint s’organitzen tómboles i altres activitats  per recaptar fons.

Cada any es sol·licita  i ens és atorgada, una subvenció de la Diputació de Lleida-Institut d’Estudis Ilerdencs, per ajudar a cobrir les despeses de les activitats culturals que es realitzen.

L’ajuntament de Torà és el propietari del local de Cal Gegó i del Forn de la Vila, en paga el llum i fa col·laboracions puntuals per al manteniment dels edificis, que son gestionats per l’APACT. També col·labora habitualment en les activitats culturals que s’organitzen.

La revista Llobregós Informatiu es realitza amb el treball voluntari del consell de redacció i els col·laboradors. El seu finançament s’aconsegueix amb la inserció de publicitat, la venda de revistes i les  subvencions oficials de la Generalitat i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

L’APACT depèn de l’Ajuntament o d’algun organisme oficial?No, és una associació independent que no està vinculada a cap grup polític ni a cap govern.

 L’APACT és una empresa?No,  és una organització sense ànim de lucre. En aquest sentit, la nostra forma legal és la d’associació.

La Junta de Govern, des del 2023, està formada per:

President: Xavier Sunyer Blanc

Vicepresidenta: Maria Bagà Santamaria

Secretària: Teresa Monfort Comes

Tresorera: Encarna Sala Argerich

Vocals: Jordi Marsal Puget, Joan Irla Colell

 Responsabilitats: Malgrat que hi ha una col·laboració
molt transversal en tots els projectes, hi ha les següents responsabilitats
generals assignades.

– Caminada: Xavi Sunyer, Maria Bagà, Xavi Moreno

 Cós de Sant Gil: Blanca Coberó, Mercè Garganté, Jordi Marsal

– GR-170: Xavi Sunyer

– Gal Gegó: Ramon Torné, Marius Codina, Teresa Monfort, JordiMarsal

– Museu del Pa: Encarna Sala, Ramon Torné

– Revista Llobregós Informatiu: Fermí Manteca, Ramon Torné

– Actuacions en entorn natural i patrimoni: Joan Irla, Pep Solé

– Pàgina web: Xavier Mas, Rosa Bagà

– Xarxes socials: Xavi
Sunyer, Rosa Bagà,
Montse Torn

A l’APACT estem oberts a tothom; si us sembla interessant el nostre projecte i creieu que podeu ajudar-nos, poseu-vos en contacte amb nosaltres al correu apactora@gmail.com