EVOLUCIÓ DELS VESTITS DE PRIORES I PRIORS DES DELS ANYS 40 FINS ARA

posted in: Exposicions | 0

A Cal Gegó, durant la Festa Major, hem pogut reviure una part de la història del poble a través de les fotografies de priores i priors del Roser i de Sant Gil que  Josep Maria Castellà ha anat recollint, ordenant i classificant durant mesos.

De llarga tradició, les festes del Roser i de Sant Gil a Torà tenen una especial característica: la presència de priors i priores en record dels confrares que des de l’època medieval captaven almoines, ajudaven a pobres i necessitats i contribuïen al manteniment de l’església.

Amb variacions, la festa s’ha mantingut des de la fundació de la primera confraria, la del Roser, el 1562, fins a l’actualitat.  L’acte que actualment desperta més expectació és el ball del la “Dansa del Roser” a la plaça, en sortir de missa.

En aquesta exposició,  hem pogut reconèixer a 3 generacions de dones i homes que han continuat la tradició, vestint-se per a l’ocasió amb les millor gales segons la moda del moment.

Els visitants han pogut veure ordenades per anys i amb els noms  de priors i priores, les fotografies oficials que es fan durant la festa.  Unes 200 imatges.  En un bucle continu, a la pantalla,  imatges més informals han despertat els comentaris de joves i grans.  En un petit muntatge audiovisual, hem conegut la història  de les confraries i l’evolució de la festa des del seu origen.

Vestits i accessoris cedits per particulars,  una col·lecció de ”Goigs” de Ramon Torné, cartells  de la festa del Roser, targes de presentació dels priors i altres elements  han ajudat a entendre i recrear l’ambient de  la festa.

GRÀCIES A TOTS PER FER-HO POSSIBLE!

EL 10 DE SETEMBRE podeu tornar a visitar-la!