Caminada 2018. Ruta de les torres i castell de Castellfollit

posted in: Caminada Popular | 0

En aquesta edició de la Caminada, perseverants en l’afany de difondre els entorns de Torà, saltarem de municipi, de comarca i de província: visitarem el poble veí de Castellfollit de Riubregós. Parlem d’un conjunt històric situat en l’encreuament estratègic entre el camí Ral d’Igualada a Ponts i el camí de la Sal, que venia de Cardona i anava fins a Cervera. Potser per això, en aquest punt, a l’Edat Mitjana s’hi va construir el Castell de Castellfollit o Castell de Sant Esteve.

Ja en ruta, havent sortit de Torà, seguirem un camí rural per la rasa del Morros que ens durà recorrent la carena fins al Castell de Castellfollit passant per les restes de la torre del Raval. El tram final abans del Castell ens garanteix unes vistes espectaculars, que ens evocarà la sensació, repetida en diferents èpoques, que degueren viure els soldats tot esperant el setge de l’enemic.

Tot i que el Castell va arribar a estar pràcticament enrunat, actualment presenta molt bon aspecte gràcies a la recent restauració, que aviat ha de permetre visitar-lo. Vist el castell, baixarem fins a Castellfollit i allà podrem contemplar la característica plaça Major porxada amb l’església del Roser. Moment per fer una paradeta i refrescar-nos amb pomes o taronges. Els caminants que amb els 8 km d’anada (ruta curta) ja n’hagin tingut prou, podran tornar en autocar cap a Torà.

La resta de valents, els que vulguem resseguir els 18km totals, continuarem en direcció Ferran tot passant per la font Nova, pel camí de la Sal o Camí de Cascats i, ara pujant de nou, fins a la petita i ben conservada Ermita de Marçà. Capella dedicada als Sants Metges, Sant Cosme i Sant Damià, emplaçada al capdamunt de la rasa de la Terrissa.

Una mica més enllà de la masia Barquets, agafarem un corriol que ens portarà per la Pinada al Punt geodèsic. Aquest punt marca la part més alta de la ruta. Paga la pena aturar-se per agafar aire i, en un dia clar, contemplar les muntanyes del Prepirineu. L’experiència s’ho val!

I a Torà, fi de festa: barra de refrescos, música, rifa i un dinar boníssim.

Encara no us hem convençut?

Rutes

– Ruta llarga Torà-Castellfollit-Torà: 18km

– Ruta curta Torà-Castellfollit: 8km (tornada en autocar)

Instruccions i advertiment

Enguany la caminada coincideix puntualment amb marques tant del GR 170 com del GR 171. Per tant, estigueu atents i seguiu sempre les marques de cinta col·locades per l’organització

L’APACT com a entitat organitzadora, comunica als qui participin a la caminada, que no es farà responsable de les lesions o danys que puguin patir, si bé vetllarà perquè no es produeixin.

Venda de dorsals i punt de sortida

– Venda de dorsals a les Piscines Municipals de Torà 30 minuts abans de sortida. La sortida és a 9.00h davant de les piscines.

– Preu de dorsal 7€. Fins a 10 anys el dorsal és gratuït, els nens/es han de venir acompanyats d’un adult que se’n faci responsable.

La Rifa que sempre toca

– La tradicional rifa començarà a les 13.30h al Convent de Torà

Tiquets per al dinar

Si us voleu quedar a dinar, podeu comprar els tiquets a la Pastisseria Cal Miramunt.

– També es pot encarregar el dinar escrivint a:

caminadapopulartora@gmail.com indicant un nom i telèfon de contacte.

– Preu del dinar: 8€

– La data límit per encarregar el dinar és el 21 d’abril (tiquets limitats).

Servei d’autocar gratuït

De tornada, hi haurà servei d’autocar gratuït des de Castellfollit de Riubregós cap a Torà entre les 12.00h i 13.00h del migdia.

Recordeu

– Sigueu respectuosos amb l’entorn: passeu per la vora dels trossos i endueu-vos les deixalles que genereu.

– Si porteu les vostres mascotes, tingueu-les controlades en tot moment.

– En cas de pluja, la caminada es farà igualment.

– Es recomana als participants que es posin protecció solar i es protegeixin el cap amb gorra o barret

Telèfon contacte

Podeu contactar amb l’organització a través dels següents telèfons:

646 68 04 23 / 617 86 79 34