La recuperació de la tradicional cursa popular que s’havia celebrat a Torà amb motiu de la Festa Major dedicada a Sant Gil, va tenir lloc en 1983. Des de llavors s’ha celebrant cada any amb una participació sense límit d’edat.

Les primeres notícies que es tenen del tradicional CÓS DE SANT GIL daten de 1770 com una participació festiva i popular en la solemnitat del patró de la Vila.

La recuperació d’aquesta cursa ha representat, doncs, la retrobada d’un patrimoni cultural que l’APACT ha dut a terme.

El trofeu que guanyen els corredors és un càntir de ceràmica (també es posa a la venda) que cada any és diferent. Hi ha molts que en fan col·lecció.

El cós és una cursa molt típica, antiga i popular. Llegim en la història civil de la vila de Torà, any 1644: “el clavari de la batllia lliura 12 rals als priors de Sant Gil per premiar al guanyador de la carrera del cós el dia de la Festa Major”.

També alguna vegada s’havia premiat el cós dels rucs i de la cordera.La cursa del cós sempre fou un dels actes civils més animats amb l’expectació dels veïns de Torà i comarca que festejaven les festes de Sant Gil.

La cursa es feia per la tarda, després de la processó, començava davant la porta del convent, on un jurat controlava la sortida; seguia pel carrer del convent, passava pel peu de la creu de Sant Ramon, plaça de la Creu avall, baixada de la Font, donant la volta per darrera el rentador i acabava al peu de la pujada de la Font, enfront de la Casa de Cal Blanc.

El premi del guanyador consistia en un bon parell de pollastres, que es presentaven al primer que arribava al pomell de la bandera, la qual presidia el final junt amb les autoritats. En aquesta cursa hi podien concórrer, sense cap mena de discriminació, homes de totes les edats, fossin casats o solters, vilatans o forasters.El parell de pollastres, regularment eren menjats pels concursants en un sopar que ells mateixos organitzaven.Aquest cós es corregué fins a l’any 1942; des d’aquesta data s’ha perdut tal costum, encara que s’ha tornat a recuperar des de fa uns anys.