[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/gr-170-sender-circular-tora-tora-.gpx”]

1.- Senyalització d’un sender de petit recorregut al Llobregós

Objectius generals

La senyalització d’un sender de petit recorregut al Llobregós és ja una necessitat. Són moltes les cases de turisme rural de la zona que han demanat a l’APACT que tiri endavant aquesta iniciativa per a satisfer l’oci dels seus clients pel que fa a excursions a peu o amb bicicleta.

Cal tenir present també que en els darrers anys, la creixent afecció a les bicicletes de muntanya suposa una nova modalitat de lleure compatible amb el senderisme, ja que els recorreguts de senderisme són, en la majoria dels casos, aptes per fer-los també amb bicicleta.

Sense cap mena de dubte el creixent turisme d’interior es veurà beneficiat per la senyalització del sender, a l’hora que es promourà el coneixement de les característiques físiques, naturals i culturals de la zona.

Finalment la senyalització del sender contribuirà a la recuperació d’aquells corriols que s’anaven perdent i, d’aquesta manera, n’assegurarem la conservació.

Tradició senderista al Llobregós

Una de les activitats de més tradició i acceptació popular a Torà són les caminades organitzades per l’APACT.

La Caminada Popular, que se celebra a finals del mes d’abril, ha assolit ja la seva 24ª edició i aplega cada any més de 500 caminants. Els darrers tres anys s’ha ampliat l’oferta senderista amb l’organització de caminades durant els diumenges al matí dels mesos d’octubre i novembre, activitat que també és guiada per membres de l’APACT.

Aquesta entitat, doncs, ha assolit ens els darrers anys una gran experiència en el traçat i organització de rutes de senderisme.

Torà i el Llobregós, malgrat comptar amb aquesta tradició senderista i un extens territori, no tenen cap sender de petit recorregut. Per tant, és necessari esmenar aquesta mancança amb la senyalització del sender que ara es projecta.

Àmbit territorial

Si bé la iniciativa de fer el sender és d’una entitat cultural de Torà, hem considerat convenient proposar un recorregut que se’n puguin beneficiar també les cases de turisme rural existents als municipis veïns.

El sender que es proposa té una distància aproximada de 47 km i afecta, a més de Torà, els municipis de Pinós, Ivorra, Massoteres i Biosca.

Podem diferenciar en el traçat del sender dues grans zones delimitades per les serres de l’Aguda i Pinós. Al nord trobem un medi típicament Solsonès, on predominen les obagues de bosc de pi i roure, que s’alterna amb camps de conreu. És la part més humida i on es concentren la major part de masies, camins i fonts.

Al sud d’aquestes serres el paisatge és típicament segarrenc. La plana del riu Llobregós, zona de conreu de blat i ordi, dóna pas a les guixeres dels altiplans d’Ivorra, Palouet i Massoteres.

El sender pot ser fet a peu sense haver de salvar cap tipus de dificultat que requereixin tècniques especials de muntanya (grimpada, escalada, ràpel, etc.) i gairebé en la seva totalitat es pot fer amb bicicleta de muntanya.

El recorregut és molt agradable, alternant boscos, rieres i camps de conreu. El caminant podrà gaudir de vistes panoràmiques sobre el Solsonès, el Llobregós i la Segarra.

El següent plànol mostra el traçat. El sender del Llobregós es comunicaria amb el sender de Gran Recorregut nº 7 (GR-7) amb un enllaç des d’Ardèvol fins al santuari de Pinós (lloc per on passa el GR-7).

Patrimoni cultural del Llobregós

El Llobregós té un ric patrimoni cultural, d’un indubtable interès turístic. L’aprofitament del seu territori per a activitats econòmiques, en especial agrícoles i ramaderes, ha propiciat l’establiment, d’antic, d’una sèrie de masos, escampats pels municipis i també per petits nuclis de població com Fontanet, Claret, Sant Serni, Cellers, Vallferosa, Llanera i Palouet.

En general, els masos són representatius de l’arquitectura local i en molts casos tenen un elevat interès patrimonial.

En tots aquests nuclis també trobem esglésies i capelles d’època romànica, torres de guaita medievals, cabanes de volta, etc. Un variat i ric patrimoni arquitectònic.

Els masos, esglésies i els nuclis de població es comuniquen mitjançant camins i en alguns casos per vies pecuàries o petits corriols.

Aquesta xarxa de comunicacions existent és la que es pretén utilitzar com a sender per a l’excursionisme.

A efectes només informatius a continuació enumerem el recorregut i els principals punts d’interès que trobarem durant el sender.

Inici a Torà, avenc d’Enconills, Ivorra (església de Santa Maria, parroquial neoclàssica de Sant Cugat, torre i cisterna del castell), capella de Sant Pere dels Empalous o dels Murinyols, Palouet (església de Sant Jaume, residència casa de pagès Can Cuadros, allotjament rural independent Les Pletes), ribera del riu Llobregós, Biosca (església parroquial i restes del castell medieval), allotjament rural independent Manonelles, mas La Condal, mas Socarrats, mas Comabella, enterraments medievals dels clots dels nens xics, església de Santa Maria de Vallferosa, mas Clavells, torre de Vallferosa, residència casa de pagès La Collita, mas Miralles Sant Serni (Casa rural independent Cal Mas, restaurant Cal Gou, església de Sant Sadurní), castell de Llanera, església de Sant Martí de Llanera, mas Soldevila, Ardèvol (torre de guaita, restaurant Cal Bosch, església parroquial, mas Monconill, mas Auguers, mas Castellanes, mas Peçarrodona, mas Petxa, Claret (església romànica, restaurant Cal Solé Xic, casa rural Cal Miramunt), mas Figuerola, capella romànica de Figuerola, mas Can Garriga, església romànica de Sant Miquel de Fontanet, horta de les Merites, Torà.

Finançament :

Senyalització i manteniment:

El sender es senyalitzarà amb marques de pintura segons la tipologia i les normes establertes pel Comitè Català dels Senders de la FEEC. A més considerem interessant que en els nuclis de població hi hagi indicadors de senyalització vertical (mobles expositors de planxa d’alumini subjectats amb suports de fusta) que haurien de contenir un mapa de tot el recorregut del sender i destacant-se els llocs de major interès.

L’APACT assumeix la senyalització de les marques de pintura de tot el camí, encreuaments i bifurcacions del sender, així com el seu manteniment i conservació, ja que té capacitat econòmica suficient per fer-ho, però s’acollirà a aquells ajuts i subvencions que es convoquin per a aquesta finalitat.

Els recursos propis de l’APACT, però, són insuficients per fer front a la despesa dels indicadors de senyalització vertical, per això ens hem adreçat al Consell Comarcal per a que sol·liciti la subvenció convocada per l’ORDRE CTC/150/2005, de 30 de març, per la qual s’obre la convocatòria i s’aproven les bases reguladores de concessió de subvencions als consells comarcals per a la senyalització d’itineraris turístics al medi rural.

Considerem que caldrien un mínim de 8 mobles expositors o indicadors de senyalització vertical. Els indicadors haurien d’instal·lar-se a Torà, Ivorra, Palouet, Biosca, Vallferosa, Sant Serni, Ardèvol i Claret.

Edició Topo-Guia:

La topo-guia del sender serà editada per l’APACT amb recursos propis o mitjançant ajuts d’empreses o de l’administració.